Verimli Ders Çalışma Teknikleri (KPSS-TYT-AYT-TUS-LGS)

341

Hangi sınava hazırlanıyorsanız hazırlanın verimli bir şekilde ders çalışma tekniğiniz ve ders çalışma programınız yoksa başarıya ulaşmak maalesef zor olacaktır. “Verimli Ders Çalışma Teknikleri” başlıklı yazımızda sizlere bir ders çalışma alışkanlığı kazandırmak istiyoruz.

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Nasıl Olmalı ?

Herkeste olduğu gibi ders çalışırken temel amacımız sınavlarda veya derslerimizde başarı olmaktır. YKS ders çalışma teknikleri nelerdir ,KPSS ders çalışma programı nasıl olmalı ve TUS sınavlarına nasıl hazırlanmalıyım gibi bir çok sınav için bu soruları kendimize soruyoruz. Peki çok çalışmak mı önemli yoksa bilinçli ve verimli bir şekilde daha az çalışmak mı daha önemlidir ?

Tabi ki de neye nasıl çalıştığımızı bilerek ve zamanımızı da gözeterek bilinçli bir çalışma bizleri başarıya götürecektir. Burada hazırlandığımız sınavın zorluğu da bizi farklı ders çalışma teknikleri bulmaya yöneltiyor. Örneğin KPSS sınavlarına hazırlanan adayların verimli çalışma teknikleri başka YKS sınavlarına hazırlanan adayların teknikleri ve zamanlaması başka olacaktır. Bunlarla birlikte bireysel farklılıklardan doğan öğrenme şeklimiz de farklı olacaktır.

Kendimize Uygun Ders Çalışma Yöntemi Bulmak

Kimi öğrenci işitsel yollarla öğrenirken kimileri de görsel yollarla daha iyi kavrayabiliyor. Önemli olan kendimizi tanıyıp hangi yöntemin bizim için daha faydalı olduğunu keşfetmek. Herkese göre değişkenlik gösterse de verimli ders çalışma tekniklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Amaç Belirleme – Sınava hazırlanıyorsak kaç puan bize yeterli ve hedef olarak kendimize kaç puan koyuyoruz . Çalışma sonucunda ne istiyoruz bunu belirlemek gerekir.
  • Planlı Çalışmak – Günün verimli vakitlerinde amacımıza uygun olarak aksatmadan programlı çalışmak gerekiyor. En kötü plan dahi plansızlıktan iyidir diyerek kendimize ders çalışma programı hazırlamalıyız.
  • Verimli Ders Çalışma Ortamı Hazırlamak – Verimi azaltacak etkenleri ortadan kaldırmalıyız. Fazla ses, dağınık masa vb.
  • Süre kontrolü yapmak – Uzun süre kesintisiz ders çalışmak yerine planlı olarak ara verip çok tekrarlı bir çalışma daha faydalı ve verimli olacaktır.
  • Ne kadar çok soru o kadar başarı – Konu anlatım kitaplarından yapılan çalışma sonrası bolca test çözmek hem konuyu iyice kavramanızı hem de kolayca hatırlamanızı sağlayacaktır.
  • Derslere hazırlıklı girmek – Okul derslerinde konulara önceden kısa süreli de olsa göz atmak sizi başarıya götürecektir.
  • Bol Tekrar – Çok tekrar yapmak konuları derinlemesine öğrenmenize , kolay hatırlamanıza ve zihninizi sürekli güncel tutmanızı sağlayacaktır. Tekrarlarınızı aralıklı olarak yapmakta fayda var. Günlük – haftalık – aylık olarak planlama yapıp tekrarlarımızı yapmalıyız.
  • Teknolojiyi doğru kullanmak – Yaygın görüşün aksine teknoloji (sosyal medya uygulamaları) ders çalışma noktasında gayet faydalıdır. Doğru kullanıldığı takdirde tekrarlar, ders çalışmaları, soru çözümleri vs hepsi sosyal medya aracılığıyla yapılabilir. Süre kontrollü takip edilmelidir.

Sonuç olarak burada yazdıklarımızı artırabiliriz fakat işin özüne bakacak olursak verimli ders çalışma teknikleri ve ders çalışma programları kişiden kişiye değişiklik gösterse de iyi bir program , güçlü bir disiplin ve motivasyon sahibi isek başarıya çok uzak değiliz.

Faydalı Bağlantılar:

KPSS Ders çalışma Programı

KPSS 2024 Puan Hesaplama

LGS 2024 Puan Hesaplama

Üniversite Taban Puanları 2024

KPSS Atama Puanları (Güncel)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.